TÜRK FUTBOLUNA KATKILARI
Ersun Yanal’ın futbol bilimine en büyük katkısı; bilimsel antrenman metodları ile testlerin uygulanması ve bunların antrenmana aktarılması olarak özetlenebilir. Futbolda analizi ilk kullanan teknik direktörlerden olan Yanal, başlangıçta çizimlerle yapılan analizleri sonrasında görüntülü analizlerle hazırlamaya başladı ve teknolojinin gelişimiyle birlikte analiz sistemleri de gelişti.
Teknolojinin futbol antrenman bilimine uyarlanması ve uygulanması ile ilgili çalışmalara 1996 yılında yer vererek öncülük yaptı. Kullanılan teknolojik ölçme-değerlendirme araç ve gereçlerinin (gprs saat sensörler, tıbbi analiz ölçerleri gibi) yanı sıra, bu teknolojiyi kullanan personel ve ekipleri bünyesine katarak, bu sayede bir çok akademisyenin yetişmesini ve iş istihdamını sağladı.
Spor hekimliği uzmanlığıyla futbol alanında ilk kez çalışıldı, hem Denizlispor hem Ankaragücü’nde testler yapılarak antrenman planlanmasına aktarıldı. Bunun yanı sıra oyuncuların antropometrik ölçümleri, beden kitle indeksi ölçümlerin alınması ve özel diyetisyen ile çalışılmasına önem verildi.
2000 yılında, bireysel performans çalışmalarına diyetisyen eklendi. Oyuncuların hepsinin özel beslenme düzenlemeleri yapıldı ve yaşamlarında alışkanlık haline getirmeleri sağlandı. En önemli öncülüklerden bir tanesi buydu.
Her oyuncu için bedensel kitle indeksine uygun kuvvet, sürat, dayanıklılık gibi temel motorsal özelliklerin çalışılması ile ve sakatlık yaşanmadan antrenman ve maç performansı artırılıyordu. 1996- 97-98-99 yıllarında başlayan bu uygulama, 2000 yılından itibaren kayıtlı şekilde uygulanmaya ve kayıtlar arşivlenmeye başladı.
Günümüzde, tamamen son teknolojinin kullanıldığı bir ortamda tüm bu çalışmalar uygulanıyor ve sporculara uyarlanıyor. Yapılan görüntülü bireysel ve takım analizleri üzerinde çizimler yapılıyor, hazırlanan sunumların linkleri oyunculara iletiliyor. Son beş senedir uygulanan bu son teknoloji sistemi, bilimsel gelişmelerin ışığında her geçen gün geliştiriliyor.
Her oyuncunun bireysel özelliklerinin verileri tutuluyor, kendi çalışması gereken özellikler belirleniyor. Çalışmaların başında oyuncuların klinik ve kronik sorunları ve sakatlıkları tespit edilerek, sakatlık önleyici çalışmalara yer veriliyor.
Takımdaki her bir oyuncunun etkililiği, ölçümlerle belirleniyor ve oyuna hangi oyuncuların katılım sağlanması gerektiği şekillendiriliyor.
Genç oyuncuların kazanılmasına özelikle önem veriliyor. Antrenman programlarında, haftada en az iki gün, altyapıdan gelen oyuncuların katılımına yer veriliyor. Genç oyuncular, A Takım oyuncularının özellikle taktik antrenmanlarına katılarak adaptasyonları, gelişimleri ve motivasyonları destekleniyor.